Örömmel tudatjuk, hogy elkészült a csókai

Móra Ferenc Művelődési Egyesület

odaadó tagságának új otthona,

és immáron tágasabb környezetben, megújult felszereléssel
kívánja a helyi közművelődést szolgálni.

Az elkészült ház képei megtekinthetők itt >>


Támogatóink:
Szülőföld Alap Iroda - Budapest, Tartományi Nagyberuházási Alap - Újvidék, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség - Szabadka

 

 

Képek a munkálatokról:

.

- bontás >>>

- építkezés>>>

 

 

amit elődeink megálmodtak

megvalósulni látszik

 

 

  

 

 Hosszú idő telt el kopogtatva sok-sok intézmény, alapítvány ajtaján székházunk felújításához szükséges támogatásért folyamodva. Legnagyobb örömünkre e célunk megvalósítására 2007-ben beadott pályázatunkat elbírálva a Vajdasági Nagyberuházási Alap igazgatóbizottsága 16.100.000,- dinárt hagyott jóvá. Ezt követően a magyarországi Szülőföld Alap Kulturális és Egyházi Kollégiumához benyújtott pályázaton 1.700.000,- dinár támogstást sikerült elnyernünk.

Ezekből a támogatásokból származó összeggel megkezdhetjük székházunk felújítási munkálatait.

Köszönettel tartozunk a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőinek, hogy munkájukkal segítenek minket abban, hogy végre otthona legyen Csókán a magyar kultúrának!

 

Honlapunk ezen oldalán minden látogató végigkisérheti a felújítási munkálatok menetét.

 

 

Köszönjük a támogatást!

 

 

----------------------------------------------------------------------

Megkezdődtek a munkálatok!

.

- A rekonstrukció első fázisa – hidroizoláció >>>

----------------------------------------------------------------------

 

 

 

egyesületünk székháza

 

Egyesületünk törekvéseire felfigyelt 2003–ban az akkori önkormányzat is és hozzásegítette egyesületünket egy épülethez, ahol igencsak aktív munka folyik.

Jelenleg még nem tudjuk használni ezt az épületet, de terveink között szerepel annak felújítása. Mivel önerőből nem telik, számítunk az önkormányzat anyagi segítségére, valamint külömböző pályázatokon szeretnénk résztvenni amelyek épület felújításra szólnak. Mivel az épület már az egyesület tulajdonában van, módunkban állt szakemberrel elkészíttetni a felújításhoz szükséges terveket, tervrajzokat.

 

Az  épület  3 szintes:

I - pince helység 213 m˛

II - földszint 234  m˛

III - padlástér 241 m˛

 

Terveink szerint a pincehelységben lenne kialakítva a konyha étkezővel, teakonyhával valamint két szabad helyiség.

A földszinten egybenyíló próbatermek lennének amelyek rendezvények megtartására is alkalmas lenne (kiadhatók az előlátott önfentartási költségek miatt), öltözők, irodahelységek.A tetőtér beépítésével 24-30 férőhelyes mini kollégium jöhetne létre, amelyet a csókai Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskolával karöltve tudnánk üzemeltetni. Iskolaszünetekben a szobákat vadász- és falusi turizmusra tudnánk használni.

 

Az épület felújítása által  közös székházat, otthont biztosíthatunk minden csoport számára (8) melyek jelenleg mindössze 32 négyzetméteren működnek. Helyet biztosítana azon szervezetek számára amelyek tevékenységükkel hozzájárulnak Csóka város és régiója társadalmi életének fejlesztéséhez, különös tekintettel a magyar kultúra és hagyományápolás, művészeti és folklór programokra, valamint a nemzetek közötti tolerancia fejlesztésére és az újonnan kialakult társadalmi folyamatok megismertetésére, az európai eszme terjesztésére.

 

Az épület felújításának és átalakításának célja a szervezeti élet biztosítása, azaz hogy lehetőség nyíljon a megfelelő székhelyek kialakítására, valamint lehetővé válna a kisebb rendezvények megszervezése (kiállítások, előadások, tribűnök, műhelymunkák, találkozók, stb),  nagyobb rendezvények megszervezése (táborok, szakmai szemináriumok, oktatási programok, stb), mindemellett megoldódna teljes egészében a Móra Ferenc ME székhelyének problémája is, mivel az eddigiekben használt helyiség a Művelődési és Oktatási Központ könyvtárának egy része, ami a tervek szerint a közeljövőben városi könyvtár bővülő igényeit fogja kielégíteni.