„MÓRÁSOK” ÉLMÉNYEI A GÖRÖG TENGERPARTON

              

GÖRÖGORSZÁGBAN  VOLTUNK  A NEMZETKÖZI

GYERMEKNÉPTÁNC -  FESZTIVÁLON

 

               Decemberben feltettek nekünk ( „mórásgyerekeknek”) és a szüleinknek egy kérdést: „akarunk-e menni Görögörszágba a zentai és a hajdujárási táncosokkal egy néptánc fesztiválra?”. Igent mondtunk.

 

                   Csókáról sajnos csak hét személy jelentkezett,öt gyerek és két felnőtt.Türelmetlenül vártuk a szeptembert, az indulást. A Zentaiakkal együtt gyakoroltunk,készültünk a fellépésekre.Végre elérkrezett a várva várt nap 2007.09.23. Aznap még elmentünk iskolába, de mindenki nagyon várta az utolsó csengetést. Otthon már minden készen állt az indulásra. Félhat előtt mindenki izgatottan várta a központban a busz érkezését, és elérkezett a várva várt pillanat befutott az autobuszunk.Mindannyiun szemében látszott egy kis félelem, izgulás az út miatt. Gyors búcsút vettünk a szülőktől és a művelődési egyesület  elnökasszonyától. Elindultunk Zenta felé. Ott megálltunk, hogy felvegyük a zentai táncosokat, és végre neki vágtunk a nagy utnak.A buszban jó volt a hangulat, a szerb és macedón határok után reggel

7-kor már a görög határon voltunk. Az út nem tünt hosszúnak mert nagyrészét átaludtuk.

 

A cél CHANIOTI volt, ahova délben meg is érkeztünk. Miután bepakoltunk a szobákba első utunk a kisváros felfedezése és a tengerpart volt.Mindenki izgult hogy lehet-e majd  jókat fürdeni. Nem maradtunk akkor sokáig a parton mert már aznap programunk volt. Fellépésünk csak három nap mulva volt Chaniotitól 7 km-re egy kikötőben. Rajtunk kivül voltak még táncosok Belgrádból, Pancsevóról, Görögörszágból, Törökországból és Macedóniából. A fellépésünk jól sikerült, sok nézőnk volt, és tetszett nekik. A házigazdák vendégszeretőek voltak és kedvesek, vacsorával jutalmaztak bennünket. Az elkövetkező napokban próbáltunk, strandoltunk és sokat szórakoztunk. A programok néha zsúfoltak voltak.Egy nap volt egy szép hajókirándulásunk,viszont este felvonulás népviseletben majd fellépés Chaniotiba. Fényképezkedtünk, jól éreztük magunkat. A harmadik fellépésünk is sikeres volt amit még kis táncházzal gazdagítottunk..Gyorsan elszaladt a hét és már csomagolnunk kellett. Senki sem tudta elhinni, hogy az volt az utolsó napunk  Chaniotiban és el kell válnunk attól a szép kis várostól, a tengerparttól. Délelőtt még egy jó nagyot fürödtünk, élveztük az Égei-tenger gyönyörűségeit.

 

                    Délután 4 órakor buszbaszálltunk és búcsút intettünk a szép és meleg Görögországnak. Lelkünk mélyén hiszünk abban, hogy jövöe is eljutunk ide. Viszontlátásra!!!

 

  Írta:   Gál Júlia  és   Süli Dorottya  a csókai „Móra Ferenc” Művelődési Egyesület táncosai.

 

 

 

------------------------------------------------------------------------
További képek a galériában...